A day in the life of…

Diana & Christian i Berlin

Boxhagener Markt og slam poetry i Festsaal Kreuzberg

Vi startede dagen på marked på Boxhagener Platz, hvor vi egentlig var på udkig efter cykler, men hurtigt fandt ud af, at lørdagsmarkedet åbenbart er et madmarked. Vi ‘nøjedes’ derfor med en lille Thuringer wurst i stedet – uhmm. Der var fantastisk vejr denne lørdag, så vi satte os nede ved floden Spree og nød lidt koldt at drikke bagefter.

Boxhagener Markt

Boxhagener Markt

Boxhagener Markt

Boxhagener Markt

Thüringer wurst

Thüringer wurst

Friedrichshain

Friedrichshain

Afslapning ved Spree

Afslapning ved Spree

Spree ved East Side Gallary

Spree ved East Side Gallary

Eastern Comfort flydende hostel

Eastern Comfort flydende hostel

Floden Spree

Floden Spree

I disse uger er der den årlige Internationales Literaturfestival her i Berlin, hvor hundredvis af forfattere og kunstnere kommer til byen og deltager i oplæsninger, paneldiskussioner, optrædener, networking og meget andet. På programmet var der især to ting som fangede vores opmærksomhed; dels en appearance af den kvindelige indiske forfatter Arundhati Roy, som vi begge to er store fans af (desværre fandt vi først ud af hendes deltagelse dagen efter at hun havde været der, æv) og derudover et stort slam poetry arrangement med en masse poeter fra hele verden.
Slam poetry er et fænomen som opstod i 90’erne i New York, hvor unge begyndt at dyste med hinanden med digte og vers, præcis som det kendes i hiphop-kulturens ‘battles’. I Slam poetry foregår det dog uden beats og dj’s, og våbnene er flere end blot ord der rimer. Således dyster slam poets ikke med verbale lussingerim mod hinanden, men derimod henvendt til publikum som skal vælge hvilken poet, der har mest på hjerte og bedst teknik. Glem alt om gammeldags kærlighedsversefødder – dette her er eksplosivt show og word skills med ligeså mange stilarter som der findes ord.

Dette arrangement måtte vi naturligvis opleve, og havde en fantastisk aften i en fyldt Festsaal Kreuzberg, der var fyldt til bristepunktet. Arrangementet havde en yderligere tvist end tilsvarende i New York og USA, idet deltagerne jo var internationale – og mange ‘slammede’ (det hedder det) på deres eget sprog. Dette stiller store krav til deltagerne, idet de skal fange et publikum, som ikke forstår hvad de siger. Dette kom til udtryk på mange måneder – nogen slammede udelukkende på engelsk, nogen blandede deres modersmål med engelsk og enkelte havde teleprompter på bagvæggen med engelsk oversættelse – mens endnu enkelte simpelthen kørte deres show udelukkende på eget sprog, og så viste hvor store kunstnere de var, ved at vække vores begejstring udelukkende med deres fantastiske leg med tonefald, volume, kropssprog, ansigtsmimik og karisma.

Josep Pedrals fra Spanien

Josep Pedrals fra Spanien

Nicolette Kretz fra Tjekkiet

Nicolette Kretz fra Tjekkiet

Stefano Raspini fra Italien

Stefano Raspini fra Italien

Aftenen afsluttedes med en performance af én af slam poetry’s allerstørste mestre – og iøvrigt én af kunstens grundlæggere – nemlig Gary Glazner fra New Yorks legendariske Bowery Poetry Club i East Village (som vi iøvrigt besøgte flere gange under vores tid i New York). Han viste på ypperlig manér hvad showmanship er – i en fantastisk optræden med ord, musik og stof til eftertanke.

En af grundlæggerne bag poetry slam, Gary Glasner, fra Bowery Poetry Club i New York

En af grundlæggerne bag poetry slam, Gary Glasner, fra Bowery Poetry Club i NY

posted by Diana in Berlin,Markeder,Subkultur,Udeliv and have No Comments

Place your comment

Please fill your data and comment below.
Name
Email
Website
Your comment