A day in the life of…

Diana & Christian i Berlin

Archive for September, 2009

Atoms & Bits “ikke-konferencen” – og blog-interview med Christian

Som nævnt tidligere her i bloggen, så udspiller der sig denne uge en ganske spændende konference/festival i Berlin – eller rettere “ikke-konference”, idet den bevidst gør op med det konventionelle konferenceformat. Navnet er Atoms & Bits.

atomsandbits_logo_1280x512

Atoms & Bits udgøres af en hel masse aktiviteter over 10 dage, primært i Berlin, men også i bl.a. Leipzig og San Francisco, og har fokus på nye strømninger inden for sociale medier, DIY (do-it-yourself) mentalitet, alternative samarbejdsformer (co-working), politik og sidst, men ikke mindst, åbne standarder (open source og open source principper). Christian var tidligere på ugen til en film-fremvisningen af filmen RIP: A Remix Manifesto (se tidligere her i bloggen), og med weekendens komme var det nu blevet tid til festivalens officielle afslutning og klimaks, nemlig ‘Atoms & Bits Camp’ ikke-konferencen, som blev afholdt i IMA Design Village.

IMG_1095

Atoms and Bits konference

‘Ikke-konference’ betegnelsen betyder, at man bevidst ønsker at gøre op med det traditionelle konferenceformat, hvor opdelingen mellem talere og publikum er klippefast; enten er du taleholder eller også er du publikum. Således er ikke-konferencer lavet således, at alle er velkomne til at deltage, både som taler og publikum, og enhver deltagelse er ‘participatory’. Dette betyder dels, at man som deltager (inkl. som publikum) ikke blot sidder passivt og lytter/kigger, men i stedet indgår i dialog og interaktion, og dels at indholdet ikke er defineret på forhånd, men fastlægges i den første time af hver konferencedag. Her samles man allesammen og så kan alle, der er mødt op, byde ind med emner, som de gerne vil præsentere og diskutere; det være sig nye luftning af nye idéer, firma- eller softwarepræsentationer, copyrightdiskussioner og alt andet indenfor temarammerne. Hvilke emner der så vælges ud og gøres officielle, afgøres med simple håndsoprækninger blandt de fremmødte. Dette betyder, at de emner som får flest hænder ved denne morgenpræsentation bliver skrevet på en seddel og får en plads i dagens program.

atomsandbitsschedule

Atoms and Bits skema

IMG_1097

Atoms and Bits konference

Deltagerne strak sig fra iværksættere og entreprenører, politiske aktivister og web geeks til medie freelancere, networkere, bloggere, projektmagere og en hel masse som var bare nysgerrige. Eftersom Diana var hjemme i Danmark, tog Christian lørdag på egen hånd til Camp-arrangementet, der som ventet viste sig at være fantastisk spændende. Ikke blot hvad indhold angår, men også i forhold til at skabe kontakt til en række mennesker, som var involveret i både festivalen og en masse spændende projekter i Berlin, herunder co-working spaces som Studio70, The Hub og Creative Commons Salon-arrangementerne. Projekter og kontakter, som i allerhøjeste grad har relevans for en række af Christians egne løbende projekter – eksempelvis pladeselskabet Urlyd og kunst- og teknologihuset Platform4, som også pr. dette efterår (’09) huser eget co-working space. En masse blogs rapporterede fra arrangementet, og Christian blev sågar interviewet af én af dem.

Senere på lørdagen ankom Diana med bussen fra Danmark, og deltog også i konferencens 2. dag om søndagen. Alt i alt en rigtigt spændende weekend, som blev sluttet perfekt af med fuld sol søndag – så kom en tur på Markt am Mauerpark og vi fik guffet is fra den fantastiske isbod, som har til huse lige nedenfor lejligheden i Falckensteinstrasse.

Markt am Mauerpark

Markt am Mauerpark

Markt am Mauerpark

Markt am Mauerpark

Christian i gang med at pakke vores cykler

Christian i gang med at pakke vores cykler

Mauerpark

Mauerpark

Isboden ved siden af lejligheden

Isboden ved siden af lejligheden

Is i Götlitzer Park

Is i Götlitzer Park

posted by Villum in Berlin,Networking and have No Comments

Under undergrunds-jazzkoncert på Miss Hecker

Denne uge har Christian Skjødt, én af Christians venner og kollegaer i Labelkollektiv, været i Berlin for at spille tre koncerter med en til lejligheden sammensat impro-jazz kvartet, som foruden Skjødt talte en nordmand, en amerikaner og en tysker. Koncerterne med disse var vi inviteret til, men i kraft af, at Diana tog hjem onsdag, endte det med kun at blive Christian, som tog afsted til én af koncerterne – den sidste i rækken – som foregik på et sted ved navn Miss Hecker.
.
Miss Hecker er det man i slang kalder et ‘under undergrunden’ spillested, hvilket betyder at det ikke blot blot er et undergrundssted, men at det ligger under undergrunden. Undergrund er per definition kun undergrund indtil den brede mainstream interesse falder derpå – så bliver det overgrund, altså mainstream – og det er den mekanisme man undgår ved at være under undergrund, dvs. at man laver tiltag som har til formål at afskære det brede publikum fra at kunne finde frem til én.

I spillestedet Miss Hecker’s tilfælde udmønter det sig i, at de folk der optræder der, inkl. Christian, får instruktioner i at man ikke må give adressen videre via andet end personlige invitationer (dvs. ingen website-annonceringer eller massemails), så stedet så vidt muligt holder sig helt nede under radaren på mainstream publikummet. Selve spillestedet er også ganske unikt; der er nemlig blot tale om en herskabslejlighed på tredie sal, beliggende midt i et finans- og shoppingkvarter, og man skal således kende husnummeret, finde opgangen og ringe på hos ‘Miss Hecker’ på dørtelefonen for at komme ind. Vel at mærke kun når der er programsatte koncerter – ellers bliver man ikke lukket ind uden aftale. Derudover er der kun plads til ca. publikummer. Dét er fedt.

Ms. Hecker

Miss Hecker

Ms. Hecker

Miss Hecker

posted by Villum in Berlin,Musik,Subkultur and have No Comments

Fremvisning af RIP: A Remix Manifesto

Denne uge udspiller der sig en ganske spændende konference – eller rettere “ikke-konference”, idet den bevidst gør op med det konventionelle konferenceformat  – ved navn Atoms & Bits. Det er en hel masse aktiviteter, primært i Berlin, men også i bl.a. Leipzig og San Francisco, som har fokus på nye strømninger inden for sociale medier, DIY (do-it-yourself) mentalitet, alternative samarbejdsformer (co-working), politik og sidst, men ikke mindst, åbne standarder (open source og open source principper).

RIP_emailer_2

Blandt arrangementerne var fremvisning af filmen RIP: A Remix Manifesto, som er en film der sætter fokus på, hvor grotesk en overbeskyttelse den nuværende amerikanske (og dermed resten af verdens) ophavsrettighedslov dikterer, og hvor utidssvarende den er i denne sampling- og sharing tidsalder. Christian tog til denne fremvisning, som foregik i Betahaus, som er et såkaldt co-working space, hvor freelancere og iværksættere mødes, skaber netværk og får arbejdsplads af midlertidig karakter.

Se traileren for den fantastiske film:

Senere på ugen, lørdag og søndag, kommer ikke-konferencens klimaks, nemlig Atom & Bits Camp-arrangementet. Mere om det senere her i bloggen.

posted by Villum in Berlin,Film,Musik,Networking and have No Comments

Bier und bratwürste i Görlitzer Park

Den sidste uge har Diana været alene i lejligheden, da Christian har været hjemme i Aalborg til årets Apart Festival på Platform4. I går kom han dog tilbage igen, og det skulle fejres med en rigtig tysker menu – bier und bratwürste! Vejret har været helt fantastisk her i Berlin i september, udover en enkelt regnvejrsdag har der været høj sol og en 22-25 grader næsten hver dag, så det har været rigtig skønt. Vi blev derfor enige om, at vi ville en tur i Görlitzer Park og grille. Den er kæmpe stor, og ligger kun 2 gader fra vores lejlighed, der altid er fyldt med mennesker og den er super hyggelig. Vi pakkede derfor engangsgrill, picnictæppe, pølser samt øl sammen og satte os ned i parken. Det var super hyggeligt, bortset fra den vanlige sportsremedie, som ramte Christian i ryggen. Da vi var nede i sommers for at finde lejlighed, var vi også en tur i Görlitzer Park sammen med Nina (vores berlinske veninde) og hendes venner. Vi sad en kæmpe flok, men alligevel lykkedes det Christian som den eneste at blive ramt af en frisbee i ryggen. Denne grillaften i september, var det ikke en frisbee, men derimod en fodbold, som kom flyvende over grillmaden og ramte Christian i ryggen. Christian har nu købt en skudsikker vest, så han er klar næste gang vi skal i parken.

Christian i gang med at grille i Görlitzer Park (inden han blev ramt af fodbolden)

Christian i gang med at grille i Görlitzer Park (inden han blev ramt af fodbolden)

Görlitzer Park

Görlitzer Park

Så har vi gang i både pølser og øl

Så har vi gang i både pølser og øl

Bratwürste

Bratwürste

Görlitzer Park

Görlitzer Park

Flot solnedgang

Flot solnedgang

posted by Diana in Berlin,Udeliv and have No Comments

Brunch og ‘nye’ cykler…

Vi startede denne søndag med brunch på Godot i Prenzlauerberg, det var rigtig hyggeligt. Bagefter tog vi videre til det meget kendte loppemarked, Markt am Mauerpark, som også ligger i Prenzlauerberg. Dagens mission gik ud på at finde et par cykler, som vi kunne bruge hernede. Vi havde fået et tip om, at dette marked var stedet, hvis man vil købe cykel og ganske rigtigt. Diverse sælgere stod lined op ude foran selve markedet og så var der ellers frit valg på alle hylder, selvfølgelig afhængig af hvor meget man vil spendere. Til vores ‘held’ begyndte det dog at regne en times tid efter vi var ankommet til markedet, og pludselig faldt cyklerne gevaldigt i pris. Vi fik derfor købt to fine eksemplarer til den nette pris af 55 Euro, eller ca. 400 kr. i alt, så det var en okay handel. Udover cyklerne fandt vi dog også mange fine gamle møbler, og vi var meget tæt på at købe en orange lænestol, men vi holdt os i skinnet. Ved heller ikke lige, hvordan vi skulle få den bugseret hjem sammen med to cykler, så det var vist en god disposition at lade den stå. Men man kan godt forstå, at markedet er så populært både blandt lokale og turister, for der er rigtig mange fine ting, både gamle og nye, så det er let at blive fristet.

Det var to glade danskere, der cyklede fra markedet på deres nye cykler. Og vi skal da lige love for, at vi kom på en ordentlig cykeltur på vej hjem, for vi endte selvfølgelig med at fare vild. Christian er ellers udstyret med et fortrinligt indvendig kompas, som meget sjældent tager fejl, men det svigtede os denne søndag. Det er dog sådan her i Berlin, at man altid kan navigere efter det kendte monument, Fernsehturm på Alexanderplatz, som kan ses næsten uanset hvor man befinder sig i Berlin. Vi startede også ud med dette som vores pejlemærke, men pludselig var dette foran os i stedet for bagved, og vi fandt så ud af, at vi efter en times cyklen næsten var tilbage til vores udgangspunkt – great! Det var dog ikke så slemt, at det ikke var godt for noget, for på vejen kom vi forbi den mest stilede genbrugsbutik, vi nogensinde har set. Vi kunne sagtens have købt hele butikken, hvis ikke det var for de lidt hamper priser, så Christian nøjedes med en pladeholder og to æggebægre fra 70’erne. Men den er helt klart noteret til engang, hvor vi får lidt flere penge på kontoen, så kommer vi tilbage med det store chekhæfte..

Lækker brunch

Lækker brunch

Christian i gang med at tjekke cykellåse ud

Christian i gang med at tjekke cykellåse ud

Markt am Mauerpark

Markt am Mauerpark

Christian på hans fine 'nye' cykel

Christian på hans fine 'nye' cykel

Diana på hendes fine cykel

Diana på hendes fine cykel

Christian prøver tøj i genbrugsbutik

Christian prøver tøj i genbrugsbutik

Genbrugsbutik

Genbrugsbutik

Genbrugsbutik

Genbrugsbutik

posted by Diana in Berlin,Gastronomie,Markeder and have Comments (2)

Boxhagener Markt og slam poetry i Festsaal Kreuzberg

Vi startede dagen på marked på Boxhagener Platz, hvor vi egentlig var på udkig efter cykler, men hurtigt fandt ud af, at lørdagsmarkedet åbenbart er et madmarked. Vi ‘nøjedes’ derfor med en lille Thuringer wurst i stedet – uhmm. Der var fantastisk vejr denne lørdag, så vi satte os nede ved floden Spree og nød lidt koldt at drikke bagefter.

Boxhagener Markt

Boxhagener Markt

Boxhagener Markt

Boxhagener Markt

Thüringer wurst

Thüringer wurst

Friedrichshain

Friedrichshain

Afslapning ved Spree

Afslapning ved Spree

Spree ved East Side Gallary

Spree ved East Side Gallary

Eastern Comfort flydende hostel

Eastern Comfort flydende hostel

Floden Spree

Floden Spree

I disse uger er der den årlige Internationales Literaturfestival her i Berlin, hvor hundredvis af forfattere og kunstnere kommer til byen og deltager i oplæsninger, paneldiskussioner, optrædener, networking og meget andet. På programmet var der især to ting som fangede vores opmærksomhed; dels en appearance af den kvindelige indiske forfatter Arundhati Roy, som vi begge to er store fans af (desværre fandt vi først ud af hendes deltagelse dagen efter at hun havde været der, æv) og derudover et stort slam poetry arrangement med en masse poeter fra hele verden.
Slam poetry er et fænomen som opstod i 90’erne i New York, hvor unge begyndt at dyste med hinanden med digte og vers, præcis som det kendes i hiphop-kulturens ‘battles’. I Slam poetry foregår det dog uden beats og dj’s, og våbnene er flere end blot ord der rimer. Således dyster slam poets ikke med verbale lussingerim mod hinanden, men derimod henvendt til publikum som skal vælge hvilken poet, der har mest på hjerte og bedst teknik. Glem alt om gammeldags kærlighedsversefødder – dette her er eksplosivt show og word skills med ligeså mange stilarter som der findes ord.

Dette arrangement måtte vi naturligvis opleve, og havde en fantastisk aften i en fyldt Festsaal Kreuzberg, der var fyldt til bristepunktet. Arrangementet havde en yderligere tvist end tilsvarende i New York og USA, idet deltagerne jo var internationale – og mange ‘slammede’ (det hedder det) på deres eget sprog. Dette stiller store krav til deltagerne, idet de skal fange et publikum, som ikke forstår hvad de siger. Dette kom til udtryk på mange måneder – nogen slammede udelukkende på engelsk, nogen blandede deres modersmål med engelsk og enkelte havde teleprompter på bagvæggen med engelsk oversættelse – mens endnu enkelte simpelthen kørte deres show udelukkende på eget sprog, og så viste hvor store kunstnere de var, ved at vække vores begejstring udelukkende med deres fantastiske leg med tonefald, volume, kropssprog, ansigtsmimik og karisma.

Josep Pedrals fra Spanien

Josep Pedrals fra Spanien

Nicolette Kretz fra Tjekkiet

Nicolette Kretz fra Tjekkiet

Stefano Raspini fra Italien

Stefano Raspini fra Italien

Aftenen afsluttedes med en performance af én af slam poetry’s allerstørste mestre – og iøvrigt én af kunstens grundlæggere – nemlig Gary Glazner fra New Yorks legendariske Bowery Poetry Club i East Village (som vi iøvrigt besøgte flere gange under vores tid i New York). Han viste på ypperlig manér hvad showmanship er – i en fantastisk optræden med ord, musik og stof til eftertanke.

En af grundlæggerne bag poetry slam, Gary Glasner, fra Bowery Poetry Club i New York

En af grundlæggerne bag poetry slam, Gary Glasner, fra Bowery Poetry Club i NY

posted by Diana in Berlin,Markeder,Subkultur,Udeliv and have No Comments

Biffen i Sony Center på Potsdamer Platz

De første 5 dage hernede i Berlin er mere eller mindre gået med arbejde, så det er ikke meget, at vi har været ude at se på byen endnu. Vi havde dog besluttet os for at tage ud og udforske lidt denne weekend. Vi blev enige om at skyde weekenden i gang med en tur i biffen. Og selvom der ligger rigtig mange biografer rundt omkring i Berlin, så er udvalget jo ikke så stort, når man gerne vil se en film på engelsk – og uden eftersynkronisering på tysk! Vi havde dog lavet lidt research og fundet ud af, at biografkomplekset i Sony Center på Potsdamer Platz viser film i OV (original version). Sony Center må siges at være et yderst imponerende futuristisk bygningsværk. Komplekset består hovedsagelig af stål og glas, og taget er lavet som en sneglehusformet konstruktion, der kontant skifter farve. Det er virkelig flot!

Valget denne aften i biffen faldt på “The Hangover”, som vi havde hørt så meget godt om. Og når man har set filmen forstår man bestemt hvorfor, den var bare sjov. Det er øvrigt meget billigt at gå i biffen hernede, ca. 1/2 pris af derhjemme, så det var en lille ekstra bonus for to fattige studerende :-)..

800px-Berlin-Sony_Center-2

Sony Center

Sony center

posted by Diana in Berlin,Film,Gastronomie,Shopping,Sightseeing and have No Comments

Så går turen til Berlin..

Så kom dagen endelig, hvor vi kunne forlade det Nordjyske for at rykke til Berlin i 5 måneder. Vi havde egentlig planlagt at hoppe på bussen herned, men efterhånden som vi fik pakket, indså vi, at det måske ikke var den bedste plan. Heldigvis havde Dianas forældre forinden været så søde at tilbyde os, at køre os herned, så det takkede vi ja til. Og det var vist godt! Selvom vi spændte tagboksen på bilen for få ekstra plads, fik vi alligevel slæbt så meget med, at der bogstaveligt ikke var plads til et ark papir mere. Dianas far måtte endda lave en lille ekstra konstruktion oven på bilen ved siden af tagboksen, for at vi kunne have det hele. Men det gik, og vi drog til Berlin tidlig søndag morgen.

Vi ankom hernede sidst på eftermiddagen og fik os indlogeret hernede – hvorefter vi fik en tiltrængt Erdinger weissbier. Om aftenen gik vi en tur over i Friedrichshain (bydelen som grænser op til Kreuzberg), hvor vi fik den største wienerschizel og jägerschizel nogensinde set – wilkommen in Deutschland!

Det tætpakke baggagerum

Det tætpakke baggagerum

Niels Jørgens (Dianas far) ekstrakonstruktion ved siden af tagboksen

Niels Jørgens (Dianas far) ekstrakonstruktion ved siden af tagboksen

En tiltrængt Erdinger weissbier efter indflytningen i lejligheden

En tiltrængt Erdinger weissbier efter indflytningen i lejligheden

Restaurantbesøg i Friedrichshain

Restaurantbesøg i Friedrichshain

Restaurantbesøg

Restaurantbesøg

posted by Diana in Berlin,Gastronomie and have No Comments